пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Дещо про ОСББ, ЖБК та ОСН

В засобах масової інформації багато говорять про ОСББ, ЖБК та ОСН, але переважно така інформація подається поверхнево, тому вирішив більш детально зрозуміти, яка ж різниця між ними, думаю, що читачам теж буде цікаво трохи більше ознайомитися із деталями.
Як показує досвід, людям об'єднаним у громаду значно легше відстоювати свої законні права та інтереси. Так як, на стороні громади низка законів із самоврядування, а звідси більше важелів впливу на недобросовісних чиновників.
Отже, спробую описати цих три органи спираючись на статті різних електронних ресурсів та закону «Про органи самоорганізації населення»:
ОСН - це орган самоорганізації населення, ЖБК - житлово-будівельний кооператив, а ОСББ - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Різниця між ними досить суттєва. Принципова відмінність полягає в тому, що ОСББ - це будинковий комітет із господарськими функціями, який управляє власним майном, тобто мешканці багатоквартирного будинку, об'єднавшись, беруть на себе відповідальність за контроль, утримання та обслуговування усього багатоквартирного будинку - разом із водогінною та тепловою мережами, підвалами, дахом, горищем, сходовими клітками та прибудинкової території. Для реалізації ефективної роботи обирають керуючого, якому з власної кишені платять зарплату. В такому випадку ОСББ напряму укладає договори з організаціями (це може бути і ЖЕК, і просто приватна фірма, яка спеціалізується на роботах з ремонту та обслуговування будівель) про надання ними послуг, зокрема, вивезення сміття, ремонт під'їзду, заміна водогінних труб, благоустрій та прибирання прибудинкової території тощо.
І ще один момент: якщо більшість жителів багатоквартирного будинку зберуться і проголосують за підвищення квартплати чи інші додаткові витрати, то меншість, яка не згодна, буде змушена пристати на умови і заплатити. При цьому, може бути таке, що державні пільговики не завжди зможуть скористатися правом на знижку в оплаті, але тут рішення залежатиме від комітету та керуючого.
До слова, ЖБК - житлово-будівельний кооператив - юридична особа, утворена фізичними та (або) юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі об'єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку і його експлуатації. Житлово-будівельний кооператив є некомерційною організацією, метою якої є задоволення потреб його членів у житлі.
Житлово-будівельний кооператив діє на засадах самоврядування. Термін «самоврядування» стосовно кооперативу означає право та реальну здатність його членів самостійно вирішувати питання діяльності кооперативу в межах законодавства України та статуту кооперативу. Житлово-будівельний кооператив здійснює експлуатацію і ремонт належного йому житлового будинку та утримання прибудинкової території за рахунок коштів кооперати­ву на засадах самооплатності. До слова, ЖБК - це, власне, те саме, що й ОСББ, лишень його дії регулюються іншими законами України.
Інша справа - ОСН. Метою його діяльності є захист інтересів громади, яка проживає на певній території (це можуть бути і просто одна багатоповерхівка з прилеглим двором, і вулиця, і навіть цілий мікрорайон), контроль за діями влади та право участі у розпорядженні бюджетом району.
А тепер - детальніше. Діяльність ОСН регламентується законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про органи самоорганізації населення». Тож окремим чиновникам від влади, які намагаються зменшити значення цього об'єднання і подекуди роблять ставку на майже примусове створення ОСББ, слід нагадати, що відповідно до пункту 1 статті 5 Закону про місцеве самоврядування, ОСН належить до системи місцевого самоврядування і має право брати участь у будь-яких перетвореннях і утвореннях в житті громади. Зокрема, разом із депутатами (зауважте, саме разом з депутатами) представляти інтереси своєї громади у раді та її виконавчому комітеті, місцевих органах виконавчої влади, вносити пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку та проектів бюджету, а також здійснювати контроль за якістю надаваних громадянам житлово-комунальних послуг та проведених у житлових будинках ремонтних робіт.
Комітет ОСН також може долучатися до планування забудови території шляхом участі в обговоренні проектів документації щодо забудови. Може лобіювати перед радою питання про відкриття нової (або навіть закриття) крамниці, надання соціальної допомоги мешканцям, уведення нового чи відміну наявного транспортного маршруту, відкриття школи, дитячого садка, молодіжного клубу, спортсекції, ремонт та реконструкцію комунальних мереж або будинків, благоустрій території, проведення свят, публічних акцій тощо.
Представники ОСН можуть бути присутніми на сесіях, засіданні виконавчого комітету, коли розглядаються питання, що стосуються їхньої життєдіяльності, а також сприяти правоохоронним органам у забезпеченні ними охорони громадського порядку. ОСН має й повноваження вносити на розгляд органів місцевого самоврядування пропозиції щодо благоустрою та здійснювати громадський контроль за дотриманням Правил благоустрою. ОСН також може бути ініціатором суботників, акцій з озеленення території, зі створення та ремонту дитячих майданчиків, встановлення лавочок та інших малих архітектурних форм шляхом подання до ради заявки про планування таких акцій.
Разом з тим (зважте, і це також дуже важлива відмінність між ОСН і ОСББ), закон не передбачає можливості утримання чи ремонту будинку силами будинкового комітету, а лишень за умов делегування цих повноважень представницьким органом.
Як бачите, відмінності істотні. Одне лиш, напевно, об'єднує ОСН та ОСББ – це присутність у будинку чи мікрорайоні активних і небайдужих мешканців, які хотіли й могли б об'єднатися задля зміни життя на краще.
Звісно, що дана стаття далеко не повністю розкриває всієї суті, але вносить деяку ясність.


Немає коментарів:

Дописати коментар